?> happypets.bayer.be - Ziektes

Ziektes

Parasieten veroorzaken vervelende ziektes. Ontdek de aandoeningen voor huisdieren en mensen.

Let op: de informatie op deze website is informatief. Raadpleeg uw dierenarts als u de symptomen bij uw dier herkent.

Kattenkrabziekte

Katten met vlooien zijn vaak zonder duidelijke symptomen dragers van de kattenkrabziekte (Bartonella henselae). Met één krab of beet kan die gevaarlijke bacterie overgedragen worden op de mens.

We ondervinden zelf doorgaans nauwelijks last van de bacterie. Ouderen, kinderen en mensen met een verzwakt afweersysteem kampen wel met symptomen als gezwollen lymfeklieren, lokale huidirritatie en hoofdpijn.

Reinig en ontsmet de wond goed en raadpleeg een arts als de bovengenoemde symptomen zich voordoen.

Relevante parasieten:

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi die door teken overgedragen wordt – ook op de mens. In België is het aantal gevallen de afgelopen jaren fors toegenomen.

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door de beet van een teek en leidt zelfs jaren na de infectie bij honden nog tot koorts, gezwollen lymfeknopen, pijnlijke gewrichten, slecht werkende ledematen (manken), verlies van eetlust en in zeldzame gevallen zelfs hartproblemen.

Symptomen bij de mens zijn rode, niet pijnlijke ringen rond de tekenbeet, koorts, hoofdpijn, spierpijn en soms zelfs hersenvliesontstekingen of hartproblemen.

Tekenbeten vermijden is de enige bestrijding van de besmetting. Wie vaak in de natuur vertoeft, checkt best elke dag op teken. Verwijder ze zo snel mogelijk of gebruik een product dat teken afweert.

Relevante parasieten:

Niesziekte

De niesziekte is een aandoening van het ademhalingsstelsel bij katten, die veroorzaakt kan worden door een reeks virussen en bacteriën. Vooral de virussen kunnen lang zonder ziektesymptomen in het lichaam aanwezig zijn. Zo verspreidt de ziekte zich snel onder katten via direct contact met speeksel of via vlooien.

Katten met niesziekte hebben koorts, zweren op de tong en een loopneus. Vaak leidt de niesziekte ook tot oogontstekingen, ontstekingen van het tandvlees en zelfs van de longen. Uiteraard niezen katten met niesziekte vaak.

Jonge katten en kittens uit asielen lopen een groot risico. Goed reinigen en desinfecteren van de kattenverblijfplaatsen is daar dus zeker aangewezen.

Relevante parasieten:

Anaplasmose en Ehrlichiose

Anaplasma en Ehrlichia zijn bacteriën. Teken dragen ze over op wilde dieren, huisdieren en mensen. Ze tasten de witte bloedcellen aan.

Zieke dieren of mensen kampen met hoge koorts, gewichtsverlies en een algemeen onbehaaglijk gevoel. Ehrlichiose kan ook leiden tot ademhalingsstoornissen, zenuwstoornissen, of zwelling van de poten en scrotum.

Anaplasmose komt sporadisch voor in België door de aanwezigheid van schapenteken (Ixodes teek) . Ehrlichiose is eerder een ziekte van Zuid-Europa omdat ze wordt overgedragen door een teek (Rhipicephalus teek) die daar leeft.

Relevante parasieten:

Nierinsufficiëntie

Veel oudere katten kampen met nierinsufficiëntie. Vervelend aan deze ziekte is dat ze pas symptomen vertoont als al 75% van de nierfunctie verloren is gegaan. Op dat moment worden afvalstoffen onvoldoende uit het bloed gefilterd, wat een algemeen negatief effect heeft op de gezondheid van uw kat.

Zieke katten zullen minder eten en meer drinken, vaker plassen, langer slapen en gewicht verliezen. Het lijkt vaak alsof uw kat plotseling ziek wordt, maar doorgaans is de ziekte dan al een tijdje aan het woekeren.

Een controle bij de jaarlijkse vaccinatie is aangeraden vanaf de leeftijd van 7 jaar. Fosfaatarme voeding en specifieke geneesmiddelen kunnen de effecten van nierinsufficiëntie verminderen.