?> happypets.bayer.be - Risico's

Risico's

Een parasiet oppikken is voor uw huisdier helaas niet echt moeilijk. Elke grasspriet, elke straattegel en elk ander huisdier is een potentiële besmettingshaard. Denken dat uw hond of kat er nooit mee in aanraking komt, is niet realistisch.

Dit zijn de belangrijkste parasietenverspreiders:

Tapijt

Vlooien zijn slimmer dan u denkt. Elke dag leggen ze zo’n dertig eitjes in uw tapijt, maar die eitjes komen niet meteen uit. Alleen als het warm genoeg is (in de zomer, of als u de centrale verwarming aan zet) ontpoppen ze zich tot larven. En dan hoeft uw huisdier maar één keer voorbij te wandelen en de vlooien beginnen te springen en te bijten.

Gebruik, naast een vlooienmiddel bij uw dier, dus vooral ook een spray om de omgeving vlo-vrij te maken.

Kat op tapijt

Relevante parasieten:

Muizen

Muizen (en zowat alle andere kleine knaagdieren) zijn een uiterst geschikt doorgeefluik voor de lintworm. Dus telkens als uw kat triomfantelijk een gevangen muis laat zien, zegt hij eigenlijk dat het tijd is voor een rondje ontwormen. U kunt het beste het ESCCAP-ontwormingsschema volgen.

Muizen

Relevante parasieten:

Vogels

Neemt uw kat in de tuin af en toe een koolmees of mus te grazen? Dan moet u ook meteen aan ontwormen denken. Want veel vogels geven rondwormen door als uw kat ze opeet.

Vogels

Relevante parasieten:

Uw tuin

Hebt u (naakt)slakken in de tuin? Dan hebt u mogelijk ook Angiostrongylus vasorum in uw tuin – een vervelende parasiet. Bovendien bezoeken ’s nachts vermoedelijk ook katten, muizen en vogels uw tuin. In hun uitwerpselen zitten mogelijk eitjes van rondwormen. Regelmatig schoonmaken is dus de boodschap, al kunt u nooit écht vermijden dat uw hond of kat zijn neus in andermans (of anderdiers?) poep steekt.

Wees vooral erg alert voor rondwormen: die kunnen blindheid bij de mens veroorzaken. Vooral kinderen lopen dat risico. Geregeld ontwormen is echt geen overbodige luxe (volg bij voorkeur het ESCCAP-ontwormingsschema).

Uw tuin

Relevante parasieten:

Lang gras

Teken gebruiken lang gras als lanceerplatform richting honden, katten en mensenbenen. Even wrijven tegen grassprieten vol teken en ze hechten zich vast aan uw huid. De beet op zich is niet zo pijnlijk, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Pas dus zeker goed op!

lang gras

Relevante parasieten:

Op reis; kan dat?

Natuurlijk kan uw hond of kat mee op reis. In België houdt dat ook helemaal geen extra risico in. Maar als u naar tropische bestemmingen reist, of langere tijd in de buurt van de Middellandse Zee vertoeft, loopt u wel extra risico. Vraag daarom vooraf aan uw dierenarts of u bijzondere voorzorgen voor uw dier moet nemen. Dat doet u voor uzelf toch ook?

Op reis

Relevante parasieten:

En wij?

De meeste parasieten zijn niet zo schadelijk voor ons, mensen. Maar er zijn uitzonderingen en die kunnen lelijk huishouden. Zo zijn er meerdere gevallen bekend van rondwormen die blindheid veroorzaken en teken die de Ziekte van Lyme overdragen. Beide zijn zeldzaam, en gelukkig kunt u ze voorkomen met een regelmatige ontworming.

en wij?

Relevante parasieten: