?> happypets.bayer.be

Spoelwormen

Spoelwormen

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

1

Spoelwormen zijn grote witte wormen met een buisvormig lichaam. De volwassen spoelworm leeft van de darminhoud in de dunne darm.

2

Welke soorten spoelwormen bestaan er?

Toxocara canis en Toxocara cati zijn de voornaamste spoelwormen bij de hond en de kat. Ze komen hier heel frequent voor. De volwassen wormen leven in de dunne darm en produceren eieren die met de uitwerpselen naar buiten komen.

3

Hoe kan mijn huisdier spoelworm krijgen?

Honden en katten kunnen besmet worden met spoelwormen door de eitjes in te slikken via contact met besmette honden of door eitjes in te slikken vanuit de omgeving. Ook besmette prooien zoals vogels of kleine knaagdieren komen vaak voor als haard van besmetting met spoelwormen.
Spoelwormen komen erg vaak voor en planten zich aan een verbijsterend tempo voort: elke dag legt een volwassen vrouwtjesspoelworm zo’n 200.000 eitjes die soms wel vijf jaar kunnen overleven in de bodem van een wandelpad.
Puppy’s hebben bij hun geboorte meestal al spoelwormen. Kittens en puppy’s kunnen ook besmet raken via de moedermelk.

4

Levenscyclus van de spoelworm

De hond neemt de eitjes op en de larven komen uit de eitjes en komen de maagwand binnen. Daarna migreren de larven naar de lever en gaan ze door naar de longen waar ze in de longblaasjes dringen. Vervolgens worden ze opgehoest in de luchtpijp en doorgeslikt. De larven komen dan terug in de maagwand terecht en verplaatsen zich naar het darmkanaal waar ze volwassen worden en weer eitjes beginnen uitscheiden. Deze eitjes komen dan via de uitwerpselen terug in de omgeving terecht.

5

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

Vooral jonge dieren hebben flink te lijden onder een spoelwormbesmetting. Ze hoesten, krijgen een dikker buikje, hebben last van diarree en vermageren fors. In ernstige gevallen treedt groeivertraging op en bloedarmoede. Spoelwormen kunnen bij jonge dieren zelfs dodelijk zijn als ze niet behandeld worden.
Oudere dieren verteren de besmetting veel beter, maar zijn natuurlijk gedroomde tussengastheren voor een besmetting bij puppy’s of kittens. Bij een behandeling neemt u dus het best elk dier in huis onder handen.

6

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

Spoelwormen die de mens bereiken, ontwikkelen zich niet tot volwassen exemplaren. De larven verspreiden zich wel over de verschillende organen en kunnen lever, longen, ogen en hersenen beschadigen. Er is een tendens dat de allergische verschijnselen bij kinderen met aanleg tot astma versterkt worden door een spoelworminfectie bij honden of katten. Kinderen lopen meer risico omdat ze vaker in contact komen met besmette grond (zandbak, speeltuin, opeten van grond) en ook minder goed op hygiëne letten.

7

Hoe vaak moet ik mijn huisdier ontwormen?

Hoe vaak dieren ontwormd moeten worden is afhankelijk van:
De leeftijd: jongere dieren moeten vaker ontwormd worden dan oudere dieren.De levenswijze van de dieren: honden en katten die buiten komen en prooien eten lopen een groter risico op besmetting.
Volg het officiële ontwormingsschema aangeraden door ESCCAP (European Scientific Council Companion Animal Parasites).

Vraag en antwoord over dit product:

 

Wormen kunnen op allerlei manieren het lichaam van uw hond of kat infiltreren. Onderschat de besmettingskans niet; wormen leggen wel 200.000 eitjes per dag en één ervan is genoeg om de besmetting te veroorzaken. De eitjes kunnen bovendien gemakkelijk 3 jaar infectieus blijven. De kans is groot dat elk voet- of wandelpad vergeven is van de wormeitjes. Ook huisdieren die nooit buiten komen lopen risico: aan uw schoenen kleven mogelijk wormeitjes.

- Rondwormen verspreiden zich op vier manieren:

  • via de baarmoeder, voor de geboorte (bijna alle puppy’s worden geboren met een rondwormbesmetting);
  • via de moedermelk (vooral bij kittens);
  • via prooidieren (een dood vogeltje of knaagdier);
  • via besmette uitwerpselen van andere dieren.

- Haakwormen verspreiden zich zoals andere rondwormen, maar kunnen ook door de huid dringen.

- Lintwormen hebben een tussengastheer nodig zoals een knaagdier of een vlo.

Katten zijn op hun hoede voor alle vreemde dingen die u hen probeert te voeren. Ontwormingsmiddeltjes vormen daarop geen uitzondering. Toch kunt u ze relatief gemakkelijk om de tuin leiden, zodat ze de nodige stoffen toch gemakkelijk innemen:

- Stamp de tabletjes fijn en meng ze door het eten.

- Duw de bek van uw kat open door op de mondhoeken te drukken en leg het tabletje op de tong.

- Gebruik, als het echt moet, een zogenoemde ‘pillenschieter’ (een spuitje waarmee u het pilletje, gemengd met water, in de keel van uw kat schiet).

Puppy’s komen bijna altijd met wormen op de wereld. U moet ze eerst vier keer ontwormen met telkens twee weken tussen elke behandeling (dus op 2, 4, 6 en 8 weken). Dan zijn nog eens vier behandelingen met een pauze van een maand ertussen nodig, tot uw pup een half jaar is. Daarna volgt uw hond het gewone schema van vier ontwormingen per jaar.
Drontal® Pup en Drontal® Dog Tasty zijn uiterst geschikte producten voor dit schema.

Kittens krijgen wormen via de moedermelk en moeten dus ook wat vaker ontwormd worden. De eerste keer na drie weken, en dan na 5 en 7 weken. Daarna ontwormt u ze het beste nog eens vier keer, met een pauze van een maand tussen elke behandeling. Zodra kittens zes maanden oud zijn, hoeven ze nog maar vier keer per jaar ontwormd te worden.

 

Ja. Sommige wormen kunnen lelijk huishouden – vooral bij jonge kinderen of oudere en verzwakte mensen.

  • Spoelwormen blijven in het menselijk lichaam hangen tijdens de larvenfase van hun ontwikkeling. Die larven kunnen de darmwand doorboren en kunnen zich naar de lever, de longen, de ogen of de hersenen verspreiden. Kinderen met astma reageren vaak hevig allergisch op spoelwormen.
  • Haakwormen verblijven een tijdje in de menselijke huid en sterven daar. Intussen veroorzaken ze wel irritatie en jeuk.
  • Lintwormen kunnen overgedragen worden via besmette dieren of door het eten van ongewassen bosvruchten. Dit kan leiden tot alveolaire echinokokkose, een gevreesde ziekte die de lever zwaar beschadigt.

Conclusie: huisdieren zijn een heerlijke verrijking van uw gezin. Ze zijn goed voor uw humeur, voor uw conditie en (heel vaak) voor uw lachspieren. En kinderen die met een huisdier opgroeien ontwikkelen sociale vaardigheden en leren sneller verantwoordelijkheid nemen. Maar dat laatste is tegelijk de keerzijde van de medaille: een huisdier in huis, vereist verantwoordelijkheid. U moet hún gezondheid in de gaten houden om uw gezin optimaal van uw huisdier te laten genieten.Voor meer informatie over Spoelwormen, raadpleeg uw dierenarts!