?> happypets.bayer.be

Lintwormen

Lintwormen

Hoe zien ze eruit, en waar leven ze?

1

Lintwormen lijken op lange, platte linten, verdeeld in segmenten. Volwassen lintwormen leven in de darm en laten daar segmenten met eitjes los. Die kunt u in de ontlasting van uw kat of hond zien of ook ter hoogte van de anus. Of als bewegende platte wormpjes op de vacht tegen de anus, die als ze in de omgeving vallen uitgedrogen en lijken op rijstkorrels.

2

Hoe kan mijn huisdier lintworm krijgen?

Katten en honden worden besmet door het eten van een besmette tussengastheer. Het is dus logisch dat dieren die buiten jagen een groter risico lopen om besmet te worden. Maar ook vlooien zijn vervelende tussengastheren en brengen de meest voorkomende lintworm bij honden en katten over: ook huiskatten lopen dus risico.

3

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

Het is perfect mogelijk dat u niets merkt: volwassen lintwormen zorgen niet altijd voor symptomen. Sommige dieren hebben een doffe vacht of vermageren. Andere dieren likken zich overmatig aan de anus of schuiven ook met hun achterwerk over de vloer. Braken en diarree kunnen ook wijzen op lintwormen. U zal af en toe wél de segmentjes van de lintworm in de ontlasting zien of op de vacht rond de anus. Braken en diarree kunnen ook wijzen op lintwormen.

4

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

In extreme gevallen (wanneer u per ongeluk een besmette vlo binnenkrijgt) kan de mens besmet raken met de hondenlintworm waardoor soms lichte buikpijn kan ontstaan.

5

Hoe vaak moet ik mijn huisdier ontwormen?

Hoe vaak dieren ontwormd moeten worden is afhankelijk van:
De leeftijd: jongere dieren moeten vaker ontwormd worden dan oudere dieren.De levenswijze van de dieren: honden en katten die buiten komen en prooien eten lopen een groter risico op besmetting.
Volg het officiële ontwormingsschema aangeraden door ESCCAP (European Scientific Council Companion Animal Parasites).

Vraag en antwoord over dit product:

 

De meest voorkomende wormsoorten bij honden en katten zijn rondwormen en lintwormen. Beide soorten leven in het maagdarmstelsel en kunnen er fikse schade aanrichten. Rondwormen zijn rond van vorm. Rondwormen die het vaakst voorkomen zijn spoelwormen. Andere rondwormen zijn haakwormen en zweepwormen (de laatste komt niet voor bij de kat).

Een lintworm is eerder plat en is opgebouwd uit schakels. Vaak voorkomende rondwormen zijn de spoelworm, de haakworm en de zweepworm.

Gevaarlijker dan lintwormen en rondwormen, maar gelukkig ook zeldzamer, zijn de hartwormen en longwormen. Die leeft in het hart of in de longslagader van uw hond of kat en kan ernstige aandoeningen veroorzaken.

Ja. Sommige wormen kunnen lelijk huishouden – vooral bij jonge kinderen of oudere en verzwakte mensen.

  • Spoelwormen blijven in het menselijk lichaam hangen tijdens de larvenfase van hun ontwikkeling. Die larven kunnen de darmwand doorboren en kunnen zich naar de lever, de longen, de ogen of de hersenen verspreiden. Kinderen met astma reageren vaak hevig allergisch op spoelwormen.
  • Haakwormen verblijven een tijdje in de menselijke huid en sterven daar. Intussen veroorzaken ze wel irritatie en jeuk.
  • Lintwormen kunnen overgedragen worden via besmette dieren of door het eten van ongewassen bosvruchten. Dit kan leiden tot alveolaire echinokokkose, een gevreesde ziekte die de lever zwaar beschadigt.

Conclusie: huisdieren zijn een heerlijke verrijking van uw gezin. Ze zijn goed voor uw humeur, voor uw conditie en (heel vaak) voor uw lachspieren. En kinderen die met een huisdier opgroeien ontwikkelen sociale vaardigheden en leren sneller verantwoordelijkheid nemen. Maar dat laatste is tegelijk de keerzijde van de medaille: een huisdier in huis, vereist verantwoordelijkheid. U moet hún gezondheid in de gaten houden om uw gezin optimaal van uw huisdier te laten genieten.

Wormen zijn parasieten die in het lichaam van uw huisdier leven. Vaak verschuilen ze zich diep in de darmen of onder de huid. Daar vermenigvuldigen ze zich. Ze voeden zich ten koste van uw dier. U ziet ze vermoedelijk pas als uw dier al erg besmet of verzwakt is.

Katten zijn op hun hoede voor alle vreemde dingen die u hen probeert te voeren. Ontwormingsmiddeltjes vormen daarop geen uitzondering. Toch kunt u ze relatief gemakkelijk om de tuin leiden, zodat ze de nodige stoffen toch gemakkelijk innemen:

- Stamp de tabletjes fijn en meng ze door het eten.

- Duw de bek van uw kat open door op de mondhoeken te drukken en leg het tabletje op de tong.

- Gebruik, als het echt moet, een zogenoemde ‘pillenschieter’ (een spuitje waarmee u het pilletje, gemengd met water, in de keel van uw kat schiet).Voor meer informatie over Lintwormen, raadpleeg uw dierenarts!