?> happypets.bayer.be

Haakwormen

Haakwormen

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

1

Volwassen haakwormen leven in de darmen. Ze zijn tussen de 5 en 16 mm lang. U kunt ze herkennen aan de karakteristieke haken en tanden in hun bek. In België komen haakwormen vooral voor bij honden – katten raken heel zelden besmet. De wormen bijten zich vast aan de darmwand van de dunne darm en voeden zich met bloed. De eitjes van de haakworm verlaten het lichaam van uw hond via de ontlasting.

2

Hoe kan mijn huisdier haakworm krijgen?

Dieren raken besmet door het eten van larven die zich in het milieu of in uitwerpselen van vossen of honden bevinden. In België zijn veel vossen besmet met haakworm, maar ook veel kleine zoogdieren zijn drager van de parasiet. Uw huisdier kan dan ook besmet geraken door het eten van deze besmette dragers. De hond krijgt de larven binnen maar pas in de darmen ontwikkelen ze zich tot volwassen wormen.
De larven kunnen door de huid van uw hond dringen en zo infecties veroorzaken – doorgaans rond de poten.

3

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

Besmettingen met deze parasiet kunnen diarree, bloedarmoede, gebrek aan eetlust en sloomheid veroorzaken bij uw huisdier.

4

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

In sommige delen van de wereld kunnen mensen ook haakworm (of mijnworm) oplopen doordat larven door de huid dringen. Dat gebeurt doorgaans rond de voeten als er zonder schoenen wordt gelopen. Deze haakwormen kunnen dan lokale huidreacties veroorzaken.

5

Hoe vaak moet ik mijn huisdier ontwormen?

Hoe vaak dieren ontwormd moeten worden is afhankelijk van:
De leeftijd: jongere dieren moeten vaker ontwormd worden dan oudere dieren.De levenswijze van de dieren: honden en katten die buiten komen en prooien eten lopen een groter risico op besmetting.

Vraag en antwoord over dit product:

 

U kunt veel doen om het de wormen moeilijk te maken:

 • handen wassen: voor het eten, na buitenspelen of werken in de tuin, na contact met honden en katten;
 • uitwerpselen elke dag grondig opvegen – ook op straat;
 • kattenbak uitspoelen met kokend water;
 • contact vermijden met loslopende honden, katten en vossen;
 • geen ongewassen bosvruchten eten;
 • geen rauw slachtafval aan honden en katten geven;
 • vlooien en knaagdieren bestrijden, omdat zij geliefkoosde tussengastheren zijn voor wormen.

Gebruik zeker vlooienverdelgers zoals Advantage® Cat spot-on of Advantage® Dog spot-on, en ontworm uw huisdier met Drontal® Dog Tasty of Drontal® Cat.

Katten zijn op hun hoede voor alle vreemde dingen die u hen probeert te voeren. Ontwormingsmiddeltjes vormen daarop geen uitzondering. Toch kunt u ze relatief gemakkelijk om de tuin leiden, zodat ze de nodige stoffen toch gemakkelijk innemen:

 • stamp de tabletjes fijn en meng ze door het eten;
 • duw de bek van uw kat open door op de mondhoeken te drukken en leg het tabletje op de tong;
 • gebruik, als het echt moet, een zogenoemde ‘pillenschieter’ (een spuitje waarmee u het pilletje, gemengd met water, in de keel van uw kat schiet).

Wormen kunnen op allerlei manieren het lichaam van uw hond of kat infiltreren. Onderschat de besmettingskans niet; wormen leggen wel 200.000 eitjes per dag en één ervan is genoeg om de besmetting te veroorzaken. De eitjes kunnen bovendien gemakkelijk 3 jaar infectieus blijven. De kans is groot dat elk voet- of wandelpad vergeven is van de wormeitjes. Ook huisdieren die nooit buiten komen lopen risico: aan uw schoenen kleven mogelijk wormeitjes.

- Rondwormen verspreiden zich op vier manieren:

 • via de baarmoeder, voor de geboorte (bijna alle puppy’s worden geboren met een rondwormbesmetting);
 • via de moedermelk (vooral bij kittens);
 • via prooidieren (een dood vogeltje of knaagdier);
 • via besmette uitwerpselen van andere dieren.

- Haakwormen verspreiden zich zoals andere rondwormen, maar kunnen ook door de huid dringen.

- Lintwormen hebben een tussengastheer nodig zoals een knaagdier of een vlo.

De meeste volwassen dieren worden niet meteen ziek van een wormbesmetting. En dat is nu net gevaarlijk, want zo geven ze ongemerkt schadelijke parasieten door aan puppy’s, kittens en mensen (en dat is vooral gevaarlijk voor kinderen en oudere mensen).

Jonge dieren vertonen vaak wél snel symptomen zoals een doffe vacht, diarree, hoest en een verminderde eetlust. Raadpleeg dan snel uw dierenarts, en verzamel ook wat uitwerpselen van uw huisdier. Een simpele controle wijst snel uit of uw huisdier met wormen kampt.Voor meer informatie over Haakwormen, raadpleeg uw dierenarts!