?> happypets.bayer.be - FAQ

FAQ

Wormen zijn parasieten die in het lichaam van uw huisdier leven. Vaak verschuilen ze zich diep in de darmen of onder de huid. Daar vermenigvuldigen ze zich. Ze voeden zich ten koste van uw dier. U ziet ze vermoedelijk pas als uw dier al erg besmet of verzwakt is.

De meest voorkomende wormsoorten bij honden en katten zijn rondwormen en lintwormen. Beide soorten leven in het maagdarmstelsel en kunnen er fikse schade aanrichten. Rondwormen zijn rond van vorm. Rondwormen die het vaakst voorkomen zijn spoelwormen. Andere rondwormen zijn haakwormen en zweepwormen (de laatste komt niet voor bij de kat).

Een lintworm is eerder plat en is opgebouwd uit schakels. Vaak voorkomende rondwormen zijn de spoelworm, de haakworm en de zweepworm.

Gevaarlijker dan lintwormen en rondwormen, maar gelukkig ook zeldzamer, zijn de hartwormen en longwormen. Die leeft in het hart of in de longslagader van uw hond of kat en kan ernstige aandoeningen veroorzaken.

Wormen kunnen op allerlei manieren het lichaam van uw hond of kat infiltreren. Onderschat de besmettingskans niet; wormen leggen wel 200.000 eitjes per dag en één ervan is genoeg om de besmetting te veroorzaken. De eitjes kunnen bovendien gemakkelijk 3 jaar infectieus blijven. De kans is groot dat elk voet- of wandelpad vergeven is van de wormeitjes. Ook huisdieren die nooit buiten komen lopen risico: aan uw schoenen kleven mogelijk wormeitjes.

- Rondwormen verspreiden zich op vier manieren:

 • via de baarmoeder, voor de geboorte (bijna alle puppy’s worden geboren met een rondwormbesmetting);
 • via de moedermelk (vooral bij kittens);
 • via prooidieren (een dood vogeltje of knaagdier);
 • via besmette uitwerpselen van andere dieren.

- Haakwormen verspreiden zich zoals andere rondwormen, maar kunnen ook door de huid dringen.

- Lintwormen hebben een tussengastheer nodig zoals een knaagdier of een vlo.

De meeste volwassen dieren worden niet meteen ziek van een wormbesmetting. En dat is nu net gevaarlijk, want zo geven ze ongemerkt schadelijke parasieten door aan puppy’s, kittens en mensen (en dat is vooral gevaarlijk voor kinderen en oudere mensen).

Jonge dieren vertonen vaak wél snel symptomen zoals een doffe vacht, diarree, hoest en een verminderde eetlust. Raadpleeg dan snel uw dierenarts, en verzamel ook wat uitwerpselen van uw huisdier. Een simpele controle wijst snel uit of uw huisdier met wormen kampt.

Ja. Sommige wormen kunnen lelijk huishouden – vooral bij jonge kinderen of oudere en verzwakte mensen.

 • Spoelwormen blijven in het menselijk lichaam hangen tijdens de larvenfase van hun ontwikkeling. Die larven kunnen de darmwand doorboren en kunnen zich naar de lever, de longen, de ogen of de hersenen verspreiden. Kinderen met astma reageren vaak hevig allergisch op spoelwormen.
 • Haakwormen verblijven een tijdje in de menselijke huid en sterven daar. Intussen veroorzaken ze wel irritatie en jeuk.
 • Lintwormen kunnen overgedragen worden via besmette dieren of door het eten van ongewassen bosvruchten. Dit kan leiden tot alveolaire echinokokkose, een gevreesde ziekte die de lever zwaar beschadigt.

Conclusie: huisdieren zijn een heerlijke verrijking van uw gezin. Ze zijn goed voor uw humeur, voor uw conditie en (heel vaak) voor uw lachspieren. En kinderen die met een huisdier opgroeien ontwikkelen sociale vaardigheden en leren sneller verantwoordelijkheid nemen. Maar dat laatste is tegelijk de keerzijde van de medaille: een huisdier in huis, vereist verantwoordelijkheid. U moet hún gezondheid in de gaten houden om uw gezin optimaal van uw huisdier te laten genieten.

U kunt veel doen om het de wormen moeilijk te maken:

 • handen wassen: voor het eten, na buitenspelen of werken in de tuin, na contact met honden en katten;
 • uitwerpselen elke dag grondig opvegen – ook op straat;
 • kattenbak uitspoelen met kokend water;
 • contact vermijden met loslopende honden, katten en vossen;
 • geen ongewassen bosvruchten eten;
 • geen rauw slachtafval aan honden en katten geven;
 • vlooien en knaagdieren bestrijden, omdat zij geliefkoosde tussengastheren zijn voor wormen.

Gebruik zeker vlooienverdelgers zoals Advantage® Cat spot-on of Advantage® Dog spot-on, en ontworm uw huisdier met Drontal® Dog Tasty of Drontal® Cat.

Het ideale ontwormingsschema hangt af van de leeftijd en de besmettingskans bij uw huisdier. Puppy’s en kittens moet u bijvoorbeeld vaker ontwormen dan volwassen dieren.

Wilt u liever niet preventief ontwormen? Laat de uitwerpselen van uw hond of kat dan geregeld checken op wormen en wormeitjes. Dan kunt u gericht ingrijpen.

Let op: ontwormingsmiddelen werken alleen rond het moment van toediening. Op dat moment moeten alle wormen eraan geloven. Natuurlijk kan uw dier de dag erna opnieuw besmet worden, maar gezien de tijd die nodig is voor een cyclus van eitjes leggen en opgroeien, is een behandeling na drie maanden voldoende.

Volg het officiële ontwormingsschema van ESCCAP (European Scientific Council Companion Animal Parasites).

Puppy’s komen bijna altijd met wormen op de wereld. U moet ze eerst vier keer ontwormen met telkens twee weken tussen elke behandeling (dus op 2, 4, 6 en 8 weken). Dan zijn nog eens vier behandelingen met een pauze van een maand ertussen nodig, tot uw pup een half jaar is. Daarna volgt uw hond het gewone schema van vier ontwormingen per jaar.
Drontal® Pup en Drontal® Dog Tasty zijn uiterst geschikte producten voor dit schema.

Kittens krijgen wormen via de moedermelk en moeten dus ook wat vaker ontwormd worden. De eerste keer na drie weken, en dan na 5 en 7 weken. Daarna ontwormt u ze het beste nog eens vier keer, met een pauze van een maand tussen elke behandeling. Zodra kittens zes maanden oud zijn, hoeven ze nog maar vier keer per jaar ontwormd te worden.

 

Drontal® is een breedspectrum-ontwormingsmiddel. Dat wil zeggen dat het werkt tegen alle belangrijke rond- en lintwormen bij honden en katten. U moet Drontal ook maar één keer per behandeling toedienen. Honden krijgen Drontal bovendien in een lekkere rundsmaak.

Lees meer over Drontal® Pup, Drontal® Dog Tasty, Drontal® Large Dog Flavour en Drontal®Cat.

Katten zijn op hun hoede voor alle vreemde dingen die u hen probeert te voeren. Ontwormingsmiddeltjes vormen daarop geen uitzondering. Toch kunt u ze relatief gemakkelijk om de tuin leiden, zodat ze de nodige stoffen toch gemakkelijk innemen:

 • stamp de tabletjes fijn en meng ze door het eten;
 • duw de bek van uw kat open door op de mondhoeken te drukken en leg het tabletje op de tong;
 • gebruik, als het echt moet, een zogenoemde ‘pillenschieter’ (een spuitje waarmee u het pilletje, gemengd met water, in de keel van uw kat schiet).

Katten en honden met vlooien krabben zich vaak – dat is het duidelijkste symptoom.

Bewijs van vlooien vindt u vermoedelijk het eerst aan de staartbasis. Gebruik een fijn kammetje en kijk of er donkere, kronkelende korreltjes uit de vacht vallen. Als ze rood afscheiden wanneer u ze op een nat papiertje legt, zijn het volwassen vlooien.

Vlooien zijn vooral lastig omdat hun beet jeuk veroorzaakt. Waar het jeukt, krabt uw dier zich – en op die plaatsen ontstaan kale plekken en huidletsels. Sommige dieren reageren allergisch op vlooienbeten waardoor de jeuk en het gekrab exponentieel toenemen.

Vlooien zijn ook uitstekende gastheren voor ziektes en andere parasieten.

Vlooien leven iets langer dan vier maanden. Dat is lang genoeg om heel veel eitjes te leggen en heel veel lintwormen over te dragen.

De overgang van eitje tot vlo duurt minstens twee à drie weken. Bij warm weer versnelt dat proces tot enkele dagen. Als het kouder is, kan een eitje zich wel een half jaar koest houden voor het zich ontwikkelt tot een echte vlo.

Hoe sneller u reageert, hoe gemakkelijker het is om de plaag onder controle te krijgen.

U moet ervan uitgaan dat bij vlooien ook eitjes, larven en cocons aanwezig zijn. En dus kunt u het beste zowel uw huisdier als de omgeving behandelen. Een combinatie van Advantix® Dog Spot-on met Bolfo® Fleegard® Spray werkt het best. Zo doodt u vlooien en houdt u ook de ontwikkeling van larven tegen.

Omdat cocons niet meteen afsterven door de spray, kan het tot drie weken duren voor u de complete vlooienpopulatie onder controle hebt.

Vlooien zijn taai en laten zich niet zomaar kisten. Een plaag die u maar niet onder controle krijgt, kan het gevolg zijn van:

 • Overlevende cocons: vlooien in cocons sterven niet en komen gewoon uit als de tijd rijp is. Om ook die vlooien te doden, is een herhaalde behandeling van de omgeving noodzakelijk. Uw dier is normaal gezien wél beschermd, als u een vlooienmiddel met contactwerking hebt gebruikt: zoals Advantage®Cat Spot-on of Advantage® Dog Spot-on, want dan hoeft de vlo niet te bijten en kan hij dus geen hinder veroorzaken.

  Tip: stofzuig een halfuurtje voor u de eerste behandeling van de omgeving met bijvoorbeeld Bolfo® Fleegard® Fogger uitvoert. De trillingen lokken de vlooien uit hun cocon, waardoor ze de aanval met de vlooienspray niet overleven.
 • Vergeten hoekjes: vlooien zijn klein en uw huisdieren laten ze achter in alle hoeken en gaten van het huis. Sla die dus niet over bij de omgevingsbehandeling.
 • Externe invloeden: speelde uw hond buiten met een besmet dier? Dan kunt u snel opnieuw vlooien op visite krijgen.

Een goede hygiëne is de eerste stap in de strijd tegen vlooien. Maar niet de laatste. Met een spray kunt u ook de omgeving van uw huisdier écht vlooienvrij maken (Bolfo® Fleegard® Spray).

Advantage® Dog Spot-on en Advantage® Cat Spot-on is hét vlooienmiddel voor honden en katten. Het werkt snel én doodt vlooien zonder dat ze hoeven te bijten.

Advantix® Dog Spot-on beschermt uw hond ook tegen teken, muggen, zandvliegen en stalvliegen (niet voor katten!).

Bolfo® Fleegard® Spray en Bolfo® Fleegard® Fogger maakt ook de omgeving vlooienvrij.

Ja. Advantage® Cat Spot-on, Advantage® Dog Spot-on en Advantix® Dog Spot-on geven vlooien geen kans om zich te nestelen op de huid van uw huisdier. Met een aangepaste biocide spray voor de omgeving (zoals Bolfo® Fleegard® Spray en Bolfo® Fleegard® Fogger houdt u ook uw huis vlooienvrij.

Ja. Vlooien hebben het liever warm dan koud, maar vinden ook in de winter probleemloos een knus hoekje om zich in te nestelen en voort te planten. Preventie is dus het hele jaar nodig.

Gebruik altijd een pincet of een tekentang. Pak daarmee de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem gelijkmatig weg. Geef geen ruk, want dan breken de monddelen af en geneest de wond veel lastiger. Desinfecteer meteen.

Om te vermijden dat teken zich opnieuw vasthechten, gebruikt u het best Advantix® Dog Spot-on voor honden of Propoxur® halsband voor katten en honden.

Afhankelijk van de soort, blijft een teek dagen tot weken zitten op de gastheer. Dat is zeker lang genoeg om eventuele ziekten te verspreiden. Actie ondernemen is dus noodzakelijk!

Ja. Hoewel de beet pijnloos is, veroorzaakt een teek flink wat irritatie. Maar veel erger dan lokale jeuk, is de kans op ernstige ziektes zoals de ziekte van Lyme, babesiose en anaplasmose.

Verwijder teken altijd snel en correct: als u dat op de juiste manier doet, binnen 24 uur na de beet, verloopt de beet vermoedelijk ziektevrij.

Teken zijn dragers van ernstige ziektes, zoals babesiose en de ziekte van Lyme. Zolang ze zich niet vasthechten, kunnen ze die kiemen niet overbrengen op de gastheer, en blijven uw hond/kat en u gezond.

Advantix® Dog Spot-on bevat permethrine, een stof die het lichaam van uw kat niet afbreekt. Vrij vertaald: Advantix is giftig voor uw kat. Raak uw kat dus zeker niet aan en raadpleeg meteen uw dierenarts, als uw kat toch in contact gekomen is met permethrine.

Katten zijn op hun hoede voor alle vreemde dingen die u hen probeert te voeren. Ontwormingsmiddeltjes vormen daarop geen uitzondering. Toch kunt u ze relatief gemakkelijk om de tuin leiden, zodat ze de nodige stoffen toch gemakkelijk innemen:

- Stamp de tabletjes fijn en meng ze door het eten.

- Duw de bek van uw kat open door op de mondhoeken te drukken en leg het tabletje op de tong.

- Gebruik, als het echt moet, een zogenoemde ‘pillenschieter’ (een spuitje waarmee u het pilletje, gemengd met water, in de keel van uw kat schiet).