?> happypets.bayer.be

Vossenlintwormen

Vossenlintwormen

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

1

De vossenlintworm is een klein, plat wormpje van 3-7mm grootte. Volwassen lintwormen leven in de dunne darm van de vos of hond (of zelfs kat). Ze ontwikkelen kleine segmentjes met eitjes in, die loskomen en worden uitgescheiden via de stoelgang. Deze kan je niet met het blote oog zien. De vossenlintworm komt voor in het hele Europese vasteland, met hogere prevalenties in Centraal- en Oost-Europa. In België komt hij voornamelijk voor ten zuiden van Samber en Maas.

2

Hoe kan mijn huisdier de vossenlintworm krijgen?

Katten en honden worden besmet door het eten van een besmette tussengastheer, dit zijn voornamelijk kleine knaagdieren zoals ratten en muizen. Het is dus logisch dat dieren die buiten jagen een groter risico lopen om besmet te worden.

3

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

Het is perfect mogelijk dat u niets merkt: de vossenlintworm zorgt bij je hond of kat niet voor klinische symptomen, zelfs niet bij massale infectie.

4

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

Ja. Als je per ongeluk een eitje van de vossenlintworm opeet kan deze cysten vormen in de lever. De cysten groeien progressief en leiden, zonder behandeling, dikwijls tot de dood. Vroege diagnose is belangrijk in de bestrijding van de ziekte, maar de eerste symptomen treden pas na 5-15 jaar op. 
Om dit te voorkomen, is goede hygiëne noodzakelijk. Raak geen vossen aan, want aan hun vacht kunnen eitjes hangen. In gebieden waar de vossenlintworm voorkomt, wordt aangeraden om geen bosfruit te plukken of het eerst goed te wassen. En als je met je hond op vakantie gaat in zulke gebieden, ontworm je hem best met een middel tegen lintworm als je terug thuis komt.

5

Hoe vaak moet ik mijn huisdier ontwomen?

Hoe vaak dieren ontwormd moeten worden is afhankelijk van:
De leeftijd: jongere dieren moeten vaker ontwormd worden dan oudere dieren.
De levenswijze van de dieren: honden en katten die buiten komen en prooien eten lopen een groter risico op besmetting.Voor meer informatie over Vossenlintwormen, raadpleeg uw dierenarts!