?> happypets.bayer.be

Vlooienlarven

Vlooienlarven

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

1

Vlooien zijn kleine insecten zonder vleugels, van ongeveer 1,5-2 mm groot. De achterpoten zijn bovenmatig en bedoeld om ver mee te springen.
Vlooienlarven komen uit eitjes die op het huisdier worden gelegd, maar doorgaans op de grond vallen. Zo komen vlooien terecht in huis.

2

Hoe kan mijn huisdier vlooien krijgen?

Vlooien springen letterlijk vlot over van gastheer naar gastheer. In ernstige gevallen is ook een behandeling van de omgeving nodig om te vermijden dat de infectie zich steeds opnieuw voordoet en zo maanden kan aanhouden.

3

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

Katten, honden en konijnen kunnen door vlooien gebeten worden. Ze veroorzaken huidirritatie en soms allergische dermatitis (FAD) als gevolg van overgevoeligheid voor het speeksel van vlooien. Een heftige vlooienplaag kan zelfs bloedarmoede veroorzaken bij kittens en puppy’s. Vlooien kunnen ook virale of bacteriële ziektes overbrengen.
Opgelet: Vlooien zijn vaak ook drager van de lintworm (Dipylidium caninum) en kunnen deze parasiet dus ook overbrengen.

4

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

Ja, vlooien kunnen ook mensen bijten.

Vraag en antwoord over dit product:

 

U kunt veel doen om het de wormen moeilijk te maken:

 • handen wassen: voor het eten, na buitenspelen of werken in de tuin, na contact met honden en katten;
 • uitwerpselen elke dag grondig opvegen – ook op straat;
 • kattenbak uitspoelen met kokend water;
 • contact vermijden met loslopende honden, katten en vossen;
 • geen ongewassen bosvruchten eten;
 • geen rauw slachtafval aan honden en katten geven;
 • vlooien en knaagdieren bestrijden, omdat zij geliefkoosde tussengastheren zijn voor wormen.

Gebruik zeker vlooienverdelgers zoals Advantage® Cat spot-on of Advantage® Dog spot-on, en ontworm uw huisdier met Drontal® Dog Tasty of Drontal® Cat.

Hoe sneller u reageert, hoe gemakkelijker het is om de plaag onder controle te krijgen.

U moet ervan uitgaan dat bij vlooien ook eitjes, larven en cocons aanwezig zijn. En dus kunt u het beste zowel uw huisdier als de omgeving behandelen. Een combinatie van Advantix® Dog Spot-on met Bolfo® Fleegard® Spray werkt het best. Zo doodt u vlooien en houdt u ook de ontwikkeling van larven tegen.

Omdat cocons niet meteen afsterven door de spray, kan het tot drie weken duren voor u de complete vlooienpopulatie onder controle hebt.

Vlooien zijn taai en laten zich niet zomaar kisten. Een plaag die u maar niet onder controle krijgt, kan het gevolg zijn van:

 • Overlevende cocons: vlooien in cocons sterven niet en komen gewoon uit als de tijd rijp is. Om ook die vlooien te doden, is een herhaalde behandeling van de omgeving noodzakelijk. Uw dier is normaal gezien wél beschermd, als u een vlooienmiddel met contactwerking hebt gebruikt: zoals Advantage®Cat Spot-on of Advantage® Dog Spot-on, want dan hoeft de vlo niet te bijten en kan hij dus geen hinder veroorzaken.

  Tip: stofzuig een halfuurtje voor u de eerste behandeling van de omgeving met bijvoorbeeld Bolfo® Fleegard® Fogger uitvoert. De trillingen lokken de vlooien uit hun cocon, waardoor ze de aanval met de vlooienspray niet overleven.
 • Vergeten hoekjes: vlooien zijn klein en uw huisdieren laten ze achter in alle hoeken en gaten van het huis. Sla die dus niet over bij de omgevingsbehandeling.
 • Externe invloeden: speelde uw hond buiten met een besmet dier? Dan kunt u snel opnieuw vlooien op visite krijgen.

Een goede hygiëne is de eerste stap in de strijd tegen vlooien. Maar niet de laatste. Met een spray kunt u ook de omgeving van uw huisdier écht vlooienvrij maken (Bolfo® Fleegard® Spray).Voor meer informatie over Vlooienlarven, raadpleeg uw dierenarts!