?> happypets.bayer.be

Longwormen

Longwormen

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

1

De longworm (Angiostrongylus vasorum) leeft in de hartaders en de longen van uw huisdier en kan dodelijk zijn. Volwassen wormen zijn dun en worden ongeveer 2,5 cm lang. U zult ze echter nooit zien, omdat ze in het lichaam van uw hond (of de vos) blijven.
De larven van de longworm verlaten het lichaam via de ontlasting en zijn zo microscopisch klein dat ze onmogelijk met het blote oog zijn waar te nemen.

2

Hoe kan mijn huisdier longwormen krijgen?

Besmette naaktslakken zijn de belangrijkste verspreider van deze levensbedreigende parasiet. Die slakken zijn vaak erg klein en kunnen per ongeluk in het lichaam van uw hond terecht komen als die gras eet of water uit een buitenbak drinkt. Zelfs snuffelen in de tuin of spelen met een bal kan zorgen voor besmetting.
De longworm of franse hartworm komt, ondanks zijn naam, ook in ons land voor.

3

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

De klachten lopen erg uiteen. Bijna alle honden met longwormen kunnen last hebben van één of meerdere van volgende verschijnselen: hoesten, snel moe zijn, gewicht verliezen, weinig eten, braken, diarree hebben, hartfalen en overmatig bloeden uit kleine wondjes.
Als uw hond op tijd behandeld wordt, kan hij weer helemaal genezen. Indien niet, kan de parasiet dodelijk zijn voor honden.

4

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

Longwormen zijn niet bedreigend voor de mens.Voor meer informatie over Longwormen, raadpleeg uw dierenarts!