Lintwormen

Lintwormen

Hoe zien ze eruit, en waar leven ze?

1

Lintwormen lijken op lange, platte linten, verdeeld in segmenten. Volwassen lintwormen leven in de darm en laten daar segmenten met eitjes los. Die kunt u in de ontlasting van uw kat of hond zien of ook ter hoogte van de anus. Of als bewegende platte wormpjes op de vacht tegen de anus, die als ze in de omgeving vallen uitgedrogen en lijken op rijstkorrels.

2

Hoe kan mijn huisdier lintworm krijgen?

Katten en honden worden besmet door het eten van een besmette tussengastheer. Het is dus logisch dat dieren die buiten jagen een groter risico lopen om besmet te worden. Maar ook vlooien zijn vervelende tussengastheren en brengen de meest voorkomende lintworm bij honden en katten over: ook huiskatten lopen dus risico.

3

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

Het is perfect mogelijk dat u niets merkt: volwassen lintwormen zorgen niet altijd voor symptomen. Sommige dieren hebben een doffe vacht of vermageren. Andere dieren likken zich overmatig aan de anus of schuiven ook met hun achterwerk over de vloer. Braken en diarree kunnen ook wijzen op lintwormen. U zal af en toe wél de segmentjes van de lintworm in de ontlasting zien of op de vacht rond de anus. Braken en diarree kunnen ook wijzen op lintwormen.

4

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

In extreme gevallen (wanneer u per ongeluk een besmette vlo binnenkrijgt) kan de mens besmet raken met de hondenlintworm waardoor soms lichte buikpijn kan ontstaan.

5

Hoe vaak moet ik mijn huisdier ontwormen?

Hoe vaak dieren ontwormd moeten worden is afhankelijk van:
De leeftijd: jongere dieren moeten vaker ontwormd worden dan oudere dieren.De levenswijze van de dieren: honden en katten die buiten komen en prooien eten lopen een groter risico op besmetting.
Volg het officiële ontwormingsschema aangeraden door ESCCAP (European Scientific Council Companion Animal Parasites).

Vraag en antwoord over dit product:

 

De meeste volwassen dieren worden niet meteen ziek van een wormbesmetting. En dat is nu net gevaarlijk, want zo geven ze ongemerkt schadelijke parasieten door aan puppy’s, kittens en mensen (en dat is vooral gevaarlijk voor kinderen en oudere mensen).

Jonge dieren vertonen vaak wél snel symptomen zoals een doffe vacht, diarree, hoest en een verminderde eetlust. Raadpleeg dan snel uw dierenarts, en verzamel ook wat uitwerpselen van uw huisdier. Een simpele controle wijst snel uit of uw huisdier met wormen kampt.

Wormen zijn parasieten die in het lichaam van uw huisdier leven. Vaak verschuilen ze zich diep in de darmen of onder de huid. Daar vermenigvuldigen ze zich. Ze voeden zich ten koste van uw dier. U ziet ze vermoedelijk pas als uw dier al erg besmet of verzwakt is.Voor meer informatie over Lintwormen, raadpleeg uw dierenarts!