?> happypets.bayer.be

Hartwormen

Hartwormen

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

1

Hartwormen (Dirofilaria immitis) leven in de longslagader en de rechterhartkamer van besmette honden en katten. De volwassen hartwormen, dun en vezelig, met een kegelvormige kop, kunnen tot 30 cm lang worden, maar verlaten het lichaam van de besmette hond of kat nooit. De larven (microfilariae) circuleren in de bloedbaan en zijn microscopisch klein.

2

Hoe kan mijn huisdier hartworm krijgen?

Hartwormen leven in Europa vooral in Zuid-Europa. Huisdieren die daar op vakantie gaan, kunnen besmet worden via besmette steekmuggen

3

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

De ziekte kan leiden tot hoge bloeddruk, hartfalen, ademhalingsproblemen, sloomheid en zelfs overlijden.

4

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

Mensen kunnen hartworm krijgen door de steek van een besmette mug. Dit komt gelukkig maar erg zelden voor.

Vraag en antwoord over dit product:

 

De meest voorkomende wormsoorten bij honden en katten zijn rondwormen en lintwormen. Beide soorten leven in het maagdarmstelsel en kunnen er fikse schade aanrichten. Rondwormen zijn rond van vorm. Rondwormen die het vaakst voorkomen zijn spoelwormen. Andere rondwormen zijn haakwormen en zweepwormen (de laatste komt niet voor bij de kat).

Een lintworm is eerder plat en is opgebouwd uit schakels. Vaak voorkomende rondwormen zijn de spoelworm, de haakworm en de zweepworm.

Gevaarlijker dan lintwormen en rondwormen, maar gelukkig ook zeldzamer, zijn de hartwormen en longwormen. Die leeft in het hart of in de longslagader van uw hond of kat en kan ernstige aandoeningen veroorzaken.Voor meer informatie over Hartwormen, raadpleeg uw dierenarts!