Haakwormen

Haakwormen

Hoe zien ze eruit en waar leven ze?

1

Volwassen haakwormen leven in de darmen. Ze zijn tussen de 5 en 16 mm lang. U kunt ze herkennen aan de karakteristieke haken en tanden in hun bek. In België komen haakwormen vooral voor bij honden – katten raken heel zelden besmet. De wormen bijten zich vast aan de darmwand van de dunne darm en voeden zich met bloed. De eitjes van de haakworm verlaten het lichaam van uw hond via de ontlasting.

2

Hoe kan mijn huisdier haakworm krijgen?

Dieren raken besmet door het eten van larven die zich in het milieu of in uitwerpselen van vossen of honden bevinden. In België zijn veel vossen besmet met haakworm, maar ook veel kleine zoogdieren zijn drager van de parasiet. Uw huisdier kan dan ook besmet geraken door het eten van deze besmette dragers. De hond krijgt de larven binnen maar pas in de darmen ontwikkelen ze zich tot volwassen wormen.
De larven kunnen door de huid van uw hond dringen en zo infecties veroorzaken – doorgaans rond de poten.

3

Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?

Besmettingen met deze parasiet kunnen diarree, bloedarmoede, gebrek aan eetlust en sloomheid veroorzaken bij uw huisdier.

4

Is deze parasiet schadelijk voor mijn gezondheid?

In sommige delen van de wereld kunnen mensen ook haakworm (of mijnworm) oplopen doordat larven door de huid dringen. Dat gebeurt doorgaans rond de voeten als er zonder schoenen wordt gelopen. Deze haakwormen kunnen dan lokale huidreacties veroorzaken.

5

Hoe vaak moet ik mijn huisdier ontwormen?

Hoe vaak dieren ontwormd moeten worden is afhankelijk van:
De leeftijd: jongere dieren moeten vaker ontwormd worden dan oudere dieren.De levenswijze van de dieren: honden en katten die buiten komen en prooien eten lopen een groter risico op besmetting.

Vraag en antwoord over dit product:

 

Ja. Sommige wormen kunnen lelijk huishouden – vooral bij jonge kinderen of oudere en verzwakte mensen.

  • Spoelwormen blijven in het menselijk lichaam hangen tijdens de larvenfase van hun ontwikkeling. Die larven kunnen de darmwand doorboren en kunnen zich naar de lever, de longen, de ogen of de hersenen verspreiden. Kinderen met astma reageren vaak hevig allergisch op spoelwormen.
  • Haakwormen verblijven een tijdje in de menselijke huid en sterven daar. Intussen veroorzaken ze wel irritatie en jeuk.
  • Lintwormen kunnen overgedragen worden via besmette dieren of door het eten van ongewassen bosvruchten. Dit kan leiden tot alveolaire echinokokkose, een gevreesde ziekte die de lever zwaar beschadigt.

Conclusie: huisdieren zijn een heerlijke verrijking van uw gezin. Ze zijn goed voor uw humeur, voor uw conditie en (heel vaak) voor uw lachspieren. En kinderen die met een huisdier opgroeien ontwikkelen sociale vaardigheden en leren sneller verantwoordelijkheid nemen. Maar dat laatste is tegelijk de keerzijde van de medaille: een huisdier in huis, vereist verantwoordelijkheid. U moet hún gezondheid in de gaten houden om uw gezin optimaal van uw huisdier te laten genieten.Voor meer informatie over Haakwormen, raadpleeg uw dierenarts!